Babeczki jeżyki

W naszej pracowni cukierniczej prym wiodą dziś jeżyki. Pyszne, biszkoptowe ciasto z delikatnym kremem i migdałami. Polecamy


Składniki na ciasto:
3 jaja
175 g cukru
1 szt cukier waniliowy
szczypta soli
200 g mąki

Składniki na krem:
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 żółtko
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
150 g masła
olejek smakowy - u nas waniliowy

Dekoracja:
migdały
polewa czekoladowa

Wykonanie ciasta:
Oddzielić białka od żółtek. Mąkę przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciastem wypełnić foremki do muffinek. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Wykonanie kremu:
Mleko wymieszać z mąkami, żółtkiem, olejkiem, cukrem i ugotować budyń, wystudzić. Margarynę napowietrzyć, dodawać zimny budyń i ucierać.

Wykonanie jeżyków:
Wystudzone babeczki posmarować kremem. Do kremu wbijać słupki migdałów, wstawić do lodówki. Zimne jeżyki udekorować polewą czekoladową. Z cukierków wykonać oczka jeżyków.