Cały tydzień pada. Postanowiliśmy dziś przywołać wiosnę kolorowym ciastem drożdżowym.
Ciasto białe:
mleko 130ml
mąka pszenna 230g
cukier 3 łyżki
drożdże 15g
szczypta soli
żółtko 1szt
masło 2 łyżki
Ciasto brązowe:
mleko 130ml
mąka pszenna 200g
cukier 3 łyżki
drożdże 15g
szczypta soli
żółtko 1szt
masło 2 łyżki
kakao 2 łyżki
Ciasto zielone:
sok ze szpinaku 130ml i szczypta barwnika
mąka pszenna 200g
cukier 4 łyżki
drożdże 15g
szczypta soli
żółtko 1szt
masło 2 łyżki
Wykonanie:
Przygotować ciasta drożdżowe poprzez przygotowanie rozczynu z płynu (mleko lub sok), masła, drożdży, cukru i żółtka. Kiedy rozczyn podrośnie dodać go do mąki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasta uformować w wałek.
Z wałków ciasta zapleść warkocz.
Posmarować białkiem i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Ciasto białe:
mleko 130ml
mąka pszenna 230g
cukier 3 łyżki
drożdże 15g
szczypta soli
żółtko 1szt
masło 2 łyżki
Ciasto brązowe:
mleko 130ml
mąka pszenna 200g
cukier 3 łyżki
drożdże 15g
szczypta soli
żółtko 1szt
masło 2 łyżki
kakao 2 łyżki
Ciasto zielone:
sok ze szpinaku 130ml i szczypta barwnika
mąka pszenna 200g
cukier 4 łyżki
drożdże 15g
szczypta soli
żółtko 1szt
masło 2 łyżki
Wykonanie:
Przygotować ciasta drożdżowe poprzez przygotowanie rozczynu z płynu (mleko lub sok), masła, drożdży, cukru i żółtka. Kiedy rozczyn podrośnie dodać go do mąki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasta uformować w wałek.
Z wałków ciasta zapleść warkocz.
Posmarować białkiem i odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.