Trzykolorowe ciacho drożdżowe

Cały tydzień pada. Postanowiliśmy dziś przywołać wiosnę kolorowym ciastem drożdżowym.


Ciasto białe:
mleko 130ml
mąka pszenna 230g
cukier 3 łyżki
drożdże 15g
szczypta soli
żółtko 1szt
masło 2 łyżki

Ciasto brązowe:
mleko 130ml
mąka pszenna 200g
cukier 3 łyżki
drożdże 15g
szczypta soli
żółtko 1szt
masło 2 łyżki
kakao 2 łyżki

Ciasto zielone:
sok ze szpinaku 130ml i szczypta barwnika
mąka pszenna 200g
cukier 4 łyżki
drożdże 15g
szczypta soli
żółtko 1szt
masło 2 łyżki

Wykonanie:
Przygotować ciasta drożdżowe poprzez przygotowanie rozczynu z płynu (mleko lub sok), masła, drożdży, cukru i żółtka. Kiedy rozczyn podrośnie dodać go do mąki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.


Ciasta uformować w wałek.


Z wałków ciasta zapleść warkocz.


Posmarować białkiem i odstawić do wyrośnięcia.


Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.