Z okazji Tłustego Czwartku nie mogło zabraknąć na naszym stole oponek. Dzielimy się z Wami sprawdzonym przepisem.
Składniki:
500g mąki
450g zmielonego sera twarogowego
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania oponek
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto wałkować na grubość 5mm. Wykrawać oponki.
Ciastka smażyć w głębokim oleju. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Składniki:
500g mąki
450g zmielonego sera twarogowego
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym do posypania oponek
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą i przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto wałkować na grubość 5mm. Wykrawać oponki.
Ciastka smażyć w głębokim oleju. Podawać oprószone cukrem pudrem.