Kruche, cynamonowe, marchewkowe ciasteczka. Są absolutnie przepyszne. Polecamy
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
250g masła lub margaryny
2 marchewki marmolada
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
250g masła lub margaryny
2 marchewki marmolada
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Następnie ją osączyć (można zrobić to rękoma). Do marchewki dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i pokrojone masło. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać okrągłe ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC przez około 16-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia i przełożyć marmoladą lub kremem.