czwartek, 18 lutego 2016

Czekoladowe ciasto z fasoli

Po cieście z buraków przyszła kolej na ciasto z czerwonej fasoli. Do tego ciasta zamiast mąki dodaje się zmiksowaną fasolę czerwoną. Ciasto jest bardzo smaczne. Podaliśmy je z sosem czekoladowym.  Polecamy


Składniki:
fasola czerwona w puszce 1 szt
jaja 5szt
cukier 1szkl 
masło 100g
kakao 4-5 łyżek 
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy
szczypta soli 

Sposób wykonania:
Fasolę zmiksować z kakao, żółtkami, proszkiem, sodą i szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać do fasoli. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do ciasta. 


Przełożyć masę na blaszkę, piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz