Ciasto marchewkowo- buraczane

Dzisiaj dzielimy się przepisem na rewelacyjne ciasto, które zrobiliśmy z dodatkiem buraków. Nikt nie chciał nam uwierzyć, że w składzie tego ciasta są buraki. Polecamy



Składniki:
tarte buraki 1 szkl
tarta marchew 1szkl
mąka 2 szkl
cukier 1,2 szkl
olej 1 szkl
jaja 4szt
aromat waniliowy
sól 1/2 łyżeczki i szczypta (do piany)
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
orzechy 1/2 szkl
sok z jednej pomarańczy
skórka z pomarańczy 1 łyżka

Żółtka, cukier, olej i olejek wymieszać w misce. Dodać starte buraki i marchew, sok i skórkę z pomarańczy.



Wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę, wymieszać dokładnie ciasto, dodać orzechy.

Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i połączyć delikatnie z ciastem. 




Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i połączyć delikatnie z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.


Ciasto wstawić do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.