Bitki z makiem (baletki)

Polecamy nasz przepis na pyszne bitki z makiem. Inna nazwa tych ciasteczek to baletki. Przełożyliśmy je marmoladą różaną. Pycha.


Składniki:
3 jajka, białka i żółtka osobno
80 g drobnego cukru do wypieków
75 g mąki pszennej
mak, do posypania
marmolada

Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce i ubijać. Do ubitej masy bezowej dodać żółtka, ubić.  Wsypywać powoli przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), posypać makiem.




Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
Wystudzić, przełożyć marmoladą.