Makowiec japoński

Dzisiaj dzielimy się przepisem na pyszny makowiec japoński. Polecamy


Masa makowa:
1,5 szklanki maku
4 średniej wielkości jabłka
5 jajek
150 g rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka skórki z pomarańczy
250 g margaryny
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej

Spód do ciasta:
mąka pszenna 300g
margaryna 200g
cukier puder 100g
3 żółtka
szczypta soli

Sposób wykonania ciasta:
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól i siekać z margaryną. Dodać żółtka i zarobić ciasto. Ciasto schłodzić i piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni.

Sposób wykonania masy makowej:
Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Margarynę i cukier utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawać żółtka, po kolei, cały czas ucierając.
Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do wcześniej utartej masy. Następnie dodać starte jabłka, zmielony mak, skórkę otartą z pomarańczy i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową.
Wylać na podpieczony spód i piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu udekorować polewą czekoladową.