Polecamy przepis na kapuśniaczki krucho- drożdżowe. Można je przygotować z nadzieniem mięsnym, z kapusty czy pieczarek.
Składniki na ciasto:
mąka 1kg
masło lub margaryna 250g
śmietana 1 szkl
drożdże 100g
jajka 4szt
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
mleko 5 łyżek
Składniki na nadzienie:
kapusta biała ugotowana i odciśnięta z nadmiaru wody 600g
cebula 2szt
margaryna lub olej do smażenia 2-3 łyżki
przyprawy: sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodać kapustę i przyprawy. Nadzienie zemleć lub posiekać na desce. Przełożyć do worka cukierniczego.
Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, jajka i drożdże rozpuszczone w mleku z cukrem. Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, nakładać nadzienie i zwijać cienkie ruloniki.
Kroić ciasto na kawałki długości około 5-7cm.
Kapuśniaczki smarować rozmąconym jajkiem i posypywać kminkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Podawać z czerwonym barszczykiem.
Składniki na ciasto:
mąka 1kg
masło lub margaryna 250g
śmietana 1 szkl
drożdże 100g
jajka 4szt
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
mleko 5 łyżek
Składniki na nadzienie:
kapusta biała ugotowana i odciśnięta z nadmiaru wody 600g
cebula 2szt
margaryna lub olej do smażenia 2-3 łyżki
przyprawy: sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, dodać kapustę i przyprawy. Nadzienie zemleć lub posiekać na desce. Przełożyć do worka cukierniczego.
Masło posiekać z mąką, dodać śmietanę, jajka i drożdże rozpuszczone w mleku z cukrem. Zagnieść ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, nakładać nadzienie i zwijać cienkie ruloniki.
Kroić ciasto na kawałki długości około 5-7cm.
Kapuśniaczki smarować rozmąconym jajkiem i posypywać kminkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Podawać z czerwonym barszczykiem.