Tort dyniowo- pomarańczowy

Dzisiaj przedstawiamy naszą wersję tortu dyniowego. Pomysł zaczerpnęliśmy ze strony kuchnialidla.pl. Poniżej zamieszczamy dokładny przepis na ten pyszny deser. Polecamy, jest naprawdę wyjątkowy w smaku.



MUS DYNIOWO-POMARAŃCZOWY
dynia – 250 g
pomarańcza – 1 szt.
jajka – 3 szt.
cukier – 40 g
biała czekolada – 2 tabliczki
żelatyna – 8 g
woda – 50 ml
śmietana 30% – 400 ml

BISZKOPT
jajka – 4 szt.
cukier – 100 g
mąka pszenna, typ 450 – 100 g
mąka ziemniaczana – 15 g
kakao – 20 g
goździki – 5 szt.
cynamon – 1 łyżeczka
proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

DODATKOWO
pomarańcza – 3 szt.
czekolada mleczna – 1 tabliczka
listki mięty

Sposób wykonania:
Dynię myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki i pozbawiamy pestek. Obieramy i kroimy na niewielkie cząstki. Do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody wkładamy dynię, przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy do miękkości przez około 40-50 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Oddzielone od żółtek białka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Formę smarujemy roztopionym masłem i oprószamy kakao. Goździki i cynamon dokładnie ucieramy w moździerzu. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao, przyprawy oraz rum – delikatnie mieszamy.
Masę wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
Pomarańczę dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy bezpośrednio do miski, w której będziemy przygotowywać na parze mus. Następnie owoc obieramy i filetujemy. Z pozostałego miąższu wyciskamy sok. Do upieczonej dyni dodajemy filety wraz z sokiem i miksujemy na jednolitą masę.
Żelatynę namaczamy w wodzie. Do miski ze skórką pomarańczową dodajemy żółtka oraz cukier i ubijamy na parze do uzyskania piany. Dodajemy namoczoną żelatynę oraz pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu łączymy masę z purée dyniowo-pomarańczowym i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego kremu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i dokładnie mieszamy.
Obieraczką do warzyw ścieramy wiórki z czekolady mlecznej i wstawiamy je do lodówki.
Wystudzony biszkopt wyrównujemy z góry, kroimy na 3 równe blaty i ścinamy brzegi. W tortownicy na przemian umieszczamy skropiony sokiem z pomarańczy biszkopt oraz mus. Górną warstwę kremu wygładzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godziny. Schłodzony tort wyjmujemy z formy i dekorujemy czekoladowymi wiórkami, kawałkami czekolady, cząstkami pomarańczy oraz listkami mięty.