Muffinki z kremem pomarańczowym

Za oknem paskudna pogoda. Szaro, zimno... Postanowiliśmy poprawić sobie nastrój pysznymi muffinkami z kremem pomarańczowym. Polecamy



Składniki mokre:
jajka 2 szt
mleko 1 szklanka
olej 60 ml

Składniki suche:
mąka 2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki
soda 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo:
skórka otarta z pomarańczy
listki mięty

Krem:
budyń waniliowy 1 szt
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
woda 1/2 szklanki
cukier 50 g
masło 1 szt

Wykonanie:
W jednej misce połączyć składniki suche a w drugiej mokre. Połączyć składniki obu misek, wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do foremek, Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać cukier, zagotować. W wodzie rozmieszać budyń, dodać do soku, zagotować, ostudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, ucierać. Krem przełożyć do worka cukierniczego, udekorować muffinki kremem, skórką i listkiem mięty.