Biszkopt z delicjami

Dzisiaj zrobiliśmy pyszne ciasto z delicjami. Polecamy


Składniki na jasny biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Placek makowo- kokosowy:
6 białek
1 szklanka cukru
1/4 szklanki suchego maku
200g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem Russel:
5 jaj
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 szt masła

Dodatkowo:
1 paczka Delicji
2 szt galaretki pomarańczowej

Sposób wykonania:

Jasny biszkopt: 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i piec 35-40 minut w temperaturze 170 stopni.

Placek makowo- kokosowy:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mak, kokos i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut.

Krem:
Ubić na parze całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym (masa jajeczna powinna potroić swoją objętość). Miskę zdjąć z pary, ubijać krem do wystudzenia. Krem połączyć z napowietrzonym masłem. Ubijać do uzyskania jednolitego kremu.

Na jasny biszkopt wyłożyć połowę kremu, następnie nałożyć ciasto kokosowo- makowe i przykryć drugą połową kremu. Na wierzchu poukładać delicje i całość zalać tężejącą galaretką.