Babeczki z kremem waniliowym

Dzisiaj dzielimy się przepisem na pyszne kruche babeczki z kremem waniliowym. Polecamy.



Składniki na ciasto:
mąka 300g
margaryna lub masło 200g + 50g do smarowania foremek
cukier puder 100g
żółtka 3szt
szczypta soli

Składniki na krem:
mleko 400ml
budyń waniliowy 1szt
cukier 50g
masło lub margaryna 250g

Dodatkowo:
dżem truskawkowy

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i drobno posiekać. Dodać resztę składników, posiekać i na samym końcu zagnieść ciasto. Schłodzić około godzinę w lodówce. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i wylepić dokładnie ciastem.



Każdą babeczkę nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni około 10-13 minut.


Wystudzić.
W 200ml mleka rozmieszać budyń i cukier. Resztę mleka zagotować, ugotować budyń. Schłodzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki.