Jesień obfituje w pyszne jabłka. Dzisiaj zrobiliśmy z nich pyszne nadzienie do drożdżowych rogalików. Polecamy
Składniki:
mąka 500g
cukier 100g
żółtka 3szt
drożdże 50g
mleko 250ml
masło 30g
szczypta soli
białko 1szt
Nadzienie:
jabłka 500g
cukier do smaku
cynamon do smaku
marmolada
Sposób wykonania nadzienia:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Prażyć w garnku, dodać cukier i cynamon do smaku, ostudzić.
Sposób wykonania ciasta i rogalików:
Mąkę przesiać, dodać sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier, dodać żółtka i tłuszcz. Rozczyn dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość połączyć go z mąką. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wałkować i formować rogaliki z nadzieniem z jabłek, smarować białkiem.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki:
mąka 500g
cukier 100g
żółtka 3szt
drożdże 50g
mleko 250ml
masło 30g
szczypta soli
białko 1szt
Nadzienie:
jabłka 500g
cukier do smaku
cynamon do smaku
marmolada
Sposób wykonania nadzienia:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Prażyć w garnku, dodać cukier i cynamon do smaku, ostudzić.
Sposób wykonania ciasta i rogalików:
Mąkę przesiać, dodać sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier, dodać żółtka i tłuszcz. Rozczyn dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość połączyć go z mąką. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wałkować i formować rogaliki z nadzieniem z jabłek, smarować białkiem.
Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.