Placek królewski

W środę nasz wielki dzień...Ślubowanie klas pierwszych. Z tej okazji organizujemy sobie mały poczęstunek dla nas i naszych rodziców. Dzielimy się dzisiaj przepisem na najlepszy placek królewski. Polecamy

Składniki na ciasto:
mąka 500g
cukier 1 szklanka
jaja 2szt
miód sztuczny 100g
śmietana 2 łyżki
soda 1 łyżeczka
margaryna 100g

Składniki na krem:
mleko 1/2 l
cukier waniliowy 1szt
cukier 3/4 szklanki
margaryna 1szt
żółtko 1szt
grysik 7 łyżek

Dodatkowo:
powidła śliwkowe 1słoik
czekolada gorzka 1szt

Sposób wykonania:
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, dokładnie posiekać. Dodać resztę składników i zarobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować cienko. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 25-30 minut.

Krem: Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, dodać grysik i energicznie mieszać do wytworzenia się gęstego kremu. Wystudzić. Margarynę rozetrzeć z żółtkiem i dodawać stopniowo zimny krem. Ucierać do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Upieczone blaty ciasta przekładać kremem i powidłem. Na wierzch zetrzeć czekoladę.