Groszek ptysiowy

Nie ma lepszego połączenia niż pyszna zupa krem z groszkiem ptysiowym. Polecamy nasz przepis.


Składniki:
mąka 200g
masło 100g
woda 250ml
sól 1/2 łyżeczki
jajka 4-6szt

W garnku zagotować wodę z masłem i solą.


Garnek zestawić z kuchenki i dodać przesianą mąkę, intensywnie mieszając aby uniknąć powstania grudek.

Ponownie postawić garnek na płycie grzewczej i ogrzewać mieszając, aż masa stanie się gładka, lśniąca i zacznie odchodzić od ścian naczynia.



Naczynie zdjąć z kuchenki i mieszając lekko ostudzić. Dodawać po jednym jajku i ucierać do dokładnego połączenia. Ilość jaj może się zmieniać w zależności od ich wielkości.



Tak przygotowane ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować maleńkie kuleczki średnicy monety 20gr.


Uformowane wyroby wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po zrumienieniu uchylić drzwiczki piekarnika aby usunąć nadmiar pary. Pod koniec pieczenia obniżyć temperaturę do 180 stopni.
Czas pieczenia to około 10 minut. 


To jest podstawowy przepis na ciasto parzone inaczej nazywane ptysiowym. Można z niego przygotować eklerki, ptysie, paszteciki czy karpatkę. Polecamy.