Pyszne połączenie ciasta francuskiego i kruchego. Polecamy do filiżanki kawy.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie 2 opakowania
ciasto kruche:
rozmącone jajo
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier, posiekać je z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Ciasto kruche rozwałkować na prostokąt o tych samych rozmiarach co płat ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie posmarować rozmąconym jajem, nałożyć ciasto kruche, ponownie posmarować jajem i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
Pokroić ciasto na paski długości 15cm i szerokości 2 cm. Zwijać obwarzanki.
Ciasteczka piec około 12minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie 2 opakowania
ciasto kruche:
- mąka pszenna 210g
- masło 140g
- cukier puder 70g
- żółtka 2szt
- szczypta soli
rozmącone jajo
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier, posiekać je z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Ciasto kruche rozwałkować na prostokąt o tych samych rozmiarach co płat ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie posmarować rozmąconym jajem, nałożyć ciasto kruche, ponownie posmarować jajem i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
Pokroić ciasto na paski długości 15cm i szerokości 2 cm. Zwijać obwarzanki.
Ciasteczka piec około 12minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.