Greckie obwarzanki

Pyszne połączenie ciasta francuskiego i kruchego. Polecamy do filiżanki kawy.


Składniki:
gotowe ciasto francuskie 2 opakowania
ciasto kruche:

  • mąka pszenna 210g
  • masło 140g
  • cukier puder 70g
  • żółtka 2szt
  • szczypta soli
cukier puder
rozmącone jajo

Na stolnicę przesiać mąkę i cukier, posiekać je z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Ciasto kruche rozwałkować na prostokąt o tych samych rozmiarach co płat ciasta francuskiego.



Ciasto francuskie posmarować rozmąconym jajem, nałożyć ciasto kruche, ponownie posmarować jajem i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.


Pokroić ciasto na paski długości 15cm i szerokości 2 cm. Zwijać obwarzanki.



Ciasteczka piec około 12minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.