DYNIA


Dynia to pyszne i zdrowe warzywo. Można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów zarówno do dań wytrawnych jak i deserów. My dzisiaj uczyliśmy się obróbki wstępnej tego warzywa i zastanawialiśmy się jakie pyszności z niej przygotujemy. 
Do tego wpisu załączamy kilka cennych informacji na temat walorów odżywczych tego warzywa.
Źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html

"Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na przetwory.
Dynia – wartości odżywcze, witaminy i minerały
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/dynia-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-lecznicze-dyni_40037.html
Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu (340 mg/100 g), wapnia (21 mg), fosforu (44 mg) i witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 (0,11 mg - ok. 10% dziennego zapotrzebowania), do tego jest zupełnie pozbawiona sodu.
Dlatego dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. I co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci cennych właściwości. Indeks glikemiczny dynia ma wysoki (IG=75), dlatego nie jest wskazana dla diabetyków. Najlepiej jeść dynię dojrzałą i pięknie wybarwioną - im bardziej pomarańczowy miąższ, tym więcej zawiera witamin B1, PP i karotenu."

Dynię należy przekroić na pół i wydrążyć pestki. Następnie warzywo trzeba pokroić w paski i obrać dokładnie z twardej skórki. Tak przygotowaną dynię możemy użyć do mnóstwa potraw.