Za oknem zima... A z zimą zawsze kojarzy się nam zapach przypraw korzennych i smak pierniczków. Upiekliśmy więc błyskawiczny piernik. Jest pyszny, puszysty i pachnący a jego wykonanie jest bardzo łatwe. Polecamy
Składniki:
3 szklanki mąki
2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
pół szklanki oleju
2 łyżki dżemu ( u mnie z borówek)
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
przyprawa do piernika
jabłka 3szt
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce. Ciasto wyłożyć na blaszkę, poukładać jabłka. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki:
3 szklanki mąki
2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
pół szklanki oleju
2 łyżki dżemu ( u mnie z borówek)
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
przyprawa do piernika
jabłka 3szt
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w misce. Ciasto wyłożyć na blaszkę, poukładać jabłka. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.