SHREK

Wiosna na dobre zagościła za oknem ;) U nas na stole też zielono za sprawą ciasta Shrek. Polecamy, jest naprawdę pyszne.


Biszkopt:
jaja 5 szt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem budyniowy:
1l sok Pysio zielony 
budyń śmietankowy 3szt

Ptasie mleczko:
śmietana 36% 0,2l
galaretki agrestowe lub kiwi 2szt

Dodatkowo:
1 galaretka agrestowa lub kiwi

Wykonanie biszkopta:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka, mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Piec około 35 min w temperaturze 170stopni. Ostudzić.

Wykonanie kremu budyniowego:
0,7 litra soku zagotować. W pozostałej części rozmieszać budynie. Ugotować budynie w soku i dokładnie ostudzić.

Wykonanie kremu ptasie mleczko:
Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wrzącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z tężejącą galaretką.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć budyń, ptasie mleczko i zalać tężejącą galaretką.