Risotto z pieczarkami

Słuchaliśmy dziś opowieści o wyprawie rowerowej do Rzymu. Na obiadek mamy więc risotto, które narodziło we Włoszech. Polecamy


Składniki:
ryż 400g
pieczarki 1kg
cebula 2szt
czosnek 3 ząbki
olej 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
ser żółty 200g
woda, bulion ok 1l
sól, pieprz

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać drobno. Pieczarki obrać, pokroić w plastry. Podsmażyć pieczarki, zezłocić cebulę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wsypać ryż, prażyć kilka minut. Dodawać bulion lub wodę małymi porcjami do momentu aż ryż zmięknie. Dodać pieczarki, cebulę i dusić wszystko kilka minut. Doprawić, porcjować posypując żółtym serem i natką pietruszki.