Te ciasteczka to genialne połączenie ciasta kruchego i francuskiego. Stanowią fajny dodatek do filiżanki kawy. Polecamy
Składniki:
2 blaty ciasta francuskiego
mąka pszenna 300g
masło lub margaryna 140g
cukier puder 70g
żółtka 2szt
białko 1szt
cukier puder do oprószenia gotowych obwarzanek
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier, posiekać je z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Ciasto kruche rozwałkować na prostokąt o tych samych rozmiarach co płat ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie posmarować rozmąconym jajem, nałożyć ciasto kruche, ponownie posmarować jajem i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
Pokroić ciasto na paski długości 15cm i szerokości 2 cm.
Zwijać obwarzanki.
Ciasteczka piec około 12minut w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Składniki:
2 blaty ciasta francuskiego
mąka pszenna 300g
masło lub margaryna 140g
cukier puder 70g
żółtka 2szt
białko 1szt
cukier puder do oprószenia gotowych obwarzanek
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiać mąkę i cukier, posiekać je z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Ciasto kruche rozwałkować na prostokąt o tych samych rozmiarach co płat ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie posmarować rozmąconym jajem, nałożyć ciasto kruche, ponownie posmarować jajem i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.
Pokroić ciasto na paski długości 15cm i szerokości 2 cm.
Zwijać obwarzanki.
Ciasteczka piec około 12minut w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.