Muffinki czekoladowe z kremem kawowym

Dzisiaj na zajęciach będziemy mieć gościa. Z tej okazji postanowiliśmy zrobić coś pysznego. Upiekliśmy  muffinki z kawałkami gorzkiej czekolady, udekorowane kremem kawowym.


Składniki:
mąka pszenna 200g
cukier 100g
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
soda 1/2 łyżeczki
jaja 2szt
mleko 150ml
masło 50g
czekolada 1szt
szczypta soli

Krem:
mleko 200ml
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 150g
masło 200g
laska wanilii 1szt
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki

Sposób wykonania babeczek:
Mąkę wraz ze wszystkimi składnikami sypkimi wsypać do miski. W rondelku roztopić masło, dodać mleko i jaja. Połączyć składniki mokre i suche, dodać posiekaną w kostkę czekoladę, delikatnie wymieszać. Muffinki piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Sposób wykonania kremu:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć ziarenka, dodać do mleka. Połowę mleka zagotować  z laską wanilii. W pozostałej części mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dodać kawę. Ucierać krem do połączenia składników.
Ostudzone muffinki udekorować kremem i tartą czekoladą.