Kołacz śląski z kruszonką

Dzisiejszym tematem zajęć były potrawy kuchni polskiej. Na deser po kluskach śląskich i surówce z modrej kapusty upiekliśmy pyszny kołacz śląski z kruszonką. Polecam


Ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki
mleko 1szklanka
jaja 2 szt
cukier 5 łyżek
masło 3 łyżki
szczypta soli
drożdże 40g

Masa serowa:
ser twarogowy mielony 1kg
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy
żółtka 3 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki

Kruszonka:
mąka 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
masło 100g

Sposób wykonania:
W garnku podgrzać mleko, dodać drożdże, cukier, żółtka i masło. Mąkę przesiać do miski, dodać lekko podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyłożyć do formy.
Ser utrzeć z pozostałymi składnikami, wyłożyć na podrośnięte ciasto.
Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Posypać ciasto.
Kołacz piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.