Żur na serwatce z białą kiełbasą i ziemniakami

W czasie ferii część z nas uczestniczyła w kursie "Regionalna kuchnia małopolska w agroturystyce". Ugotowaliśmy wiele pysznych dań. Postanowiliśmy opublikować część przepisów na te dania. Polecamy przepis na tradycyjny żur na serwatce z ziemniakami i białą kiełbasą.



Składniki:                                                           
0,7 l serwatki
0,7 l wody
0,4 l żuru
250 g kiełbasy białej
250 g boczku wędzonego
¼ łyżeczki majeranku
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
5 jaj
5 ziemniaków
Świeży majeranek
sól, pieprz 

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę, ugotować. Jaja ugotować na twardo.
Wodę zagotować z serwatką a następnie wrzucić pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kostkę. Po zagotowaniu wlać żur energicznie mieszając. W miseczce sporządzić zawiesinę ze śmietany i mąki, zagęścić zupę, gotować jeszcze 5 minut. Dodać przyprawy.
Żurek serwować w bulionówkach z porcją kiełbasy,  jajkiem pokrojonym w ćwiartki i porcją ziemniaków. Udekorować świeżym majerankiem.