W czasie ferii część z nas uczestniczyła w kursie "Regionalna kuchnia
małopolska w agroturystyce". Ugotowaliśmy wiele pysznych dań.
Postanowiliśmy opublikować część przepisów na te dania. Polecamy przepis na tradycyjny żur na serwatce z ziemniakami i białą kiełbasą.
Składniki:
Składniki:
0,7 l serwatki
0,7 l wody
0,4 l żuru
250 g kiełbasy białej
250 g boczku wędzonego
¼ łyżeczki majeranku
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki pszennej
5 jaj
5 ziemniaków
Świeży majeranek
sól, pieprz
Sposób
wykonania:
Ziemniaki
obrać, pokroić w dużą kostkę, ugotować. Jaja ugotować na twardo.
Wodę
zagotować z serwatką a następnie wrzucić pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek
pokrojony w kostkę. Po zagotowaniu wlać żur energicznie mieszając. W miseczce
sporządzić zawiesinę ze śmietany i mąki, zagęścić zupę, gotować jeszcze 5
minut. Dodać przyprawy.
Żurek
serwować w bulionówkach z porcją kiełbasy,
jajkiem pokrojonym w ćwiartki i porcją ziemniaków. Udekorować świeżym
majerankiem.