Dziś na obiad knedelki w wersji z gotowanym mięsem drobiowym, marchewką, cebulką i natką
pietruszki.Są pyszne i zdrowe.
Składniki:
ziemniaki gotowane w skórce 1,5kg
mąka pszenna 1/4 objętości ziemniaków
mąka ziemniaczana 3-4 łyżki
jajo 1 szt
mięso drobiowe 600g
cebula 2 szt
marchew 1szt
masło 2 łyżki
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mięso zemleć, dodać zezłoconą na maśle cebulę, marchewkę i posiekaną pietruszkę. Dodać przyprawy i wyrobić jednolitą masę.
Ziemniaki obrać, zmielić. Ziemniaki podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć na bok i w jej miejsce wsypać mąkę pszenną. Dodać wyjętą część ziemniaków, mąkę ziemniaczaną, jajo i szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczek, pokroić na 3-4cm krążki. Formować knedelki z nadzieniem mięsnym.
Układać na deseczce oprószonej mąką. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut. Podawać z surówką.
Składniki:
ziemniaki gotowane w skórce 1,5kg
mąka pszenna 1/4 objętości ziemniaków
mąka ziemniaczana 3-4 łyżki
jajo 1 szt
mięso drobiowe 600g
cebula 2 szt
marchew 1szt
masło 2 łyżki
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mięso zemleć, dodać zezłoconą na maśle cebulę, marchewkę i posiekaną pietruszkę. Dodać przyprawy i wyrobić jednolitą masę.
Ziemniaki obrać, zmielić. Ziemniaki podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć na bok i w jej miejsce wsypać mąkę pszenną. Dodać wyjętą część ziemniaków, mąkę ziemniaczaną, jajo i szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczek, pokroić na 3-4cm krążki. Formować knedelki z nadzieniem mięsnym.
Układać na deseczce oprószonej mąką. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut. Podawać z surówką.