Małopolskie pierogi z kaszą gryczaną i serem

W czasie ferii część z nas uczestniczyła w kursie "Regionalna kuchnia małopolska w agroturystyce". Ugotowaliśmy wiele pysznych dań. Postanowiliśmy opublikować część przepisów na te dania. Polecamy pyszne małopolskie pierogi z kaszą gryczaną i serem.



Składniki:
Mąka 500g
Jajka 1szt
Kasza gryczana 200g
Ser biały twarogowy 300g
cebula 2szt
majeranek świeży lub suszony
masło 50g
olej 3-4 łyżki
sól, pieprz
podgardle 150g

Sposób wykonania:
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju z dodatkiem masła. Ser twarogowy zemleć z kaszą i cebulą. Farsz doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Z mąki, jajka i wody zarobić ciasto na pierogi.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką okrągłe placuszki i nakładać farsz. Pierogi dokładnie zlepić i układać na desce oprószonej mąką.
Pierogi gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem soli. Podawać ze skwarkami