Kwaśnica na wędzonych żeberkach

W czasie ferii część z nas uczestniczyła w kursie "Regionalna kuchnia małopolska w agroturystyce". Ugotowaliśmy wiele pysznych dań. Postanowiliśmy opublikować część przepisów na te dania. Polecamy 
Na początek pyszna kwaśnica na wędzonych żeberkach.

 

Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych wędzonych
300 g wędzonego boczku
1 duża cebula
1 marchew
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
3 litry wody
1 kg kiszonej kapusty
400 g ziemniaków
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
Sól, pieprz




Sposób wykonania:
Żeberka i pokrojony w grubą kostkę boczek ugotuj w 3 litrach wody razem z kiszoną kapustą oraz obranymi i pokrojonymi warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Osobno ugotuj obrane ziemniaki. Z masła i mąki sporządź zasmażkę  i zapraw nią zupę, gdy żeberka i warzywa będą już miękkie. Zupę dopraw. Podawaj z całymi ziemniakami.