Tydzień temu uczyliśmy się robić gołąbki. Zostało nam dużo kapusty, którą ugotowaliśmy i zamroziliśmy. Dzisiaj przyszła pora na jej spożytkowanie. Przygotowaliśmy krokiety z kapustą i grzybami. Są pyszne. Polecamy nasz przepis na wykonanie tego bezmięsnego dania.
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
woda 1,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki
sól
jaja 2 szt
Składniki na nadzienie:
kapusta ugotowana około 1,5 kg
pieczarki 0,5 kg
cebula 2szt
margaryna 50g
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
jaja 2szt
mąka 100g
olej do smażenia
Wykonanie:
W garnku przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cieniutkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
Kapustę odcisnąć i posiekać drobno na desce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać obrane i pokrojone pieczarki, smażyć kilka minut. Dodać kapustę i podsmażyć kilka minut razem z cebulą, dodać przyprawy.
Na naleśnik nakładać nadzienie, zwijać krokiety.
Panierować krokiety w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor. Podawać z barszczem.
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
woda 1,5 szklanki
mleko 1,5 szklanki
sól
jaja 2 szt
Składniki na nadzienie:
kapusta ugotowana około 1,5 kg
pieczarki 0,5 kg
cebula 2szt
margaryna 50g
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
jaja 2szt
mąka 100g
olej do smażenia
Wykonanie:
W garnku przygotować ciasto naleśnikowe. Smażyć cieniutkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
Kapustę odcisnąć i posiekać drobno na desce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać obrane i pokrojone pieczarki, smażyć kilka minut. Dodać kapustę i podsmażyć kilka minut razem z cebulą, dodać przyprawy.
Na naleśnik nakładać nadzienie, zwijać krokiety.
Panierować krokiety w mące, jajku i bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor. Podawać z barszczem.