Uwielbiamy gołąbki. Nasza wersja jest bardzo tradycyjna. Do farszu dodaliśmy kaszę i ryż oraz mielone mięso z szynki. Do gołąbków zrobiliśmy pyszny pieczarkowy sos. Polecamy
Składniki:
Danie dusimy około 1,5 godziny aż kapusta całkowicie zmięknie.
Składniki:
1 główka białej kapusty
300g ryżu
100g kaszy wiejskiej
40 dag mielonej wieprzowiny (od szynki)
cebula 2szt
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liście laurowe
sól, pieprz
300g ryżu
100g kaszy wiejskiej
40 dag mielonej wieprzowiny (od szynki)
cebula 2szt
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liście laurowe
sól, pieprz
Sposób wykonania:
W osolonej wodzie gotujemy ryż i kaszę na półtwardo.
Obgotowujemy w tym czasie główkę kapusty i zdejmujemy z niej pojedynczo liście.
Do miski wkładamy zmielone, podsmażone z cebulą mięso, dodajemy ryż, kaszę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Takim farszem napełniamy liście i zawijamy.
Gotowe gołąbki wkładamy do garnka zalewamy wodą i dodajemy przyprawy również sól i pieprz.
W osolonej wodzie gotujemy ryż i kaszę na półtwardo.
Obgotowujemy w tym czasie główkę kapusty i zdejmujemy z niej pojedynczo liście.
Do miski wkładamy zmielone, podsmażone z cebulą mięso, dodajemy ryż, kaszę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Takim farszem napełniamy liście i zawijamy.
Gotowe gołąbki wkładamy do garnka zalewamy wodą i dodajemy przyprawy również sól i pieprz.
Danie dusimy około 1,5 godziny aż kapusta całkowicie zmięknie.