Gołąbki 3b

Uwielbiamy gołąbki. Nasza wersja jest bardzo tradycyjna. Do farszu dodaliśmy kaszę i ryż oraz mielone mięso z szynki. Do gołąbków zrobiliśmy pyszny pieczarkowy sos. Polecamy


Składniki:
1 główka białej kapusty
300g ryżu
100g kaszy wiejskiej
40 dag mielonej wieprzowiny (od szynki)
cebula 2szt
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liście laurowe
sól, pieprz
 
Sposób wykonania:
W  osolonej wodzie gotujemy ryż i kaszę na półtwardo.
Obgotowujemy w tym czasie główkę kapusty i zdejmujemy z niej pojedynczo liście.
Do miski wkładamy zmielone, podsmażone z cebulą mięso, dodajemy  ryż, kaszę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Takim farszem napełniamy liście i zawijamy.
Gotowe gołąbki wkładamy do garnka zalewamy wodą i dodajemy przyprawy również sól i pieprz.
 

Danie dusimy około 1,5 godziny aż kapusta całkowicie zmięknie.