Bakłażan faszerowany

Potrawy zapiekane, faszerowane warzywami, mięsem i ryżem wcale nie muszą być nudne. Polecamy naszą wersję takiego dania czyli bakłażany faszerowane.


Składniki:
4 średnie bakłażany
ryż brązowy lub biały 150g
mięso mielone z szynki 400g
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
marchew 2-3 szt
mozarella 1szt
oliwa
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, świeży tymianek

Ryż gotujemy. Marchew ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy w kosteczkę. Mięso możemy zemleć lub pokroić na drobną kosteczkę . Na rozgrzany olej lub oliwę wrzucamy najpierw cebulę, potem czosnek i marchew. Następnie dodajemy mięso i smażymy około 5 minut. Bakłażana myjemy i przekrawamy wzdłuż  na połowę. Wydrążamy środek zostawiając około 1cm grubości brzeg.



Miąższ bakłażana siekamy drobno i podsmażamy razem z pozostałymi składnikami nadzienia. Dodajemy do niego ryż i całość doprawiamy.


Farszem wypełniamy bakłażany i posypujemy mozarellą.


Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy około 25-30 minut.