Błyskawiczne babeczki z cynamonem

Na deser proponujemy dzisiaj błyskawiczne babeczki. Pyszne, delikatne, maślane, pachnące cynamonem. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu a efekt...mniam. Polecamy


Składniki na 12 babeczek:
mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
olej 1/3 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajo 1szt
mleko 3/4 szklanki
Do wykończenia babeczek:
roztopione masło 3 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cynamon 1 łyżki

Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia) a w drugiej mokre (olej, jajko, mleko). Połączyć wszystkie składniki ciasta i wymieszać.


Ciastem napełnić foremkę do muffinek do 3/4 wysokości.


Piec w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. 


Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. 



Krótko obtaczać w roztopionym maśle, następnie dokładnie w cukrze z cynamonem.