piątek, 19 grudnia 2014

Piernik

Podzielimy się z Wami przepisem na pyszny piernik. Jest taki jak powinien być, wilgotny, korzenny, mięciutki, pyszny. Polecamy


Składniki na 2 podłużne wąskie blachy (keksówki):
margaryna 250g
miód (najlepiej sztuczny) 400g
mleko 2 szklanki
cukier 2 szklanki
przyprawa korzenna do piernika 2 szt
soda 4 łyżeczki
mąka 4 szklanki
jaja 4szt

Margaryną, mleko, cukier i miód zagotować. Dodać przyprawy do piernika. Zdjąć z ognia i dodać sodę, dokładnie wymieszać odstawić na około 10 minut.
Do ciepłej masy dodawać naprzemiennie przesianą mąkę i jajka.
Ciastem napełnić foremki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 min.
Po ostudzeniu udekorować polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz