Dzisiaj u nas świątecznie. Zajadamy barszcz z uszkami. Wprawdzie uszka mamy z mięsem więc nie do końca jesteśmy zgodni z tradycją ale i tak jest świątecznie. A na deser mamy piernik. Polecamy i z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy wszystkim czytelnikom bloga WESOŁYCH, ZDROWYCH I PYSZNYCH ŚWIĄT.
Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajo 1szt
masło 1 łyżka
woda
Nadzienie do uszek:
udka kurczaka 4szt
cebula 1szt
włoszczyzna z gotowania rosołu
sól, pieprz
Barszcz czerwony:
Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajo 1szt
masło 1 łyżka
woda
Nadzienie do uszek:
udka kurczaka 4szt
cebula 1szt
włoszczyzna z gotowania rosołu
sól, pieprz
Barszcz czerwony:
1 kg buraków
1 pęczek włoszczyzny
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
natka pietruszki
sól, pieprz
Buraki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać
zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i
przykryte odstawić na co najmniej godzinę. Z włoszczyzny i kurczaka ugotować wywar.
Połączyć odcedzone wywary, doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Gotowane mięso zemleć z warzywami, dodać podsmażoną cebulę, doprawić.
Wyrobić ciasto na pierogi i formować uszka.
Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie.