poniedziałek, 24 listopada 2014

Udka duszone w sosie pieczarkowym

Na dzisiejszy obiad przygotowaliśmy pyszne udka z kurczaka duszone w sosie pieczarkowym. Podaliśmy je z dodatkiem kaszy jaglanej z warzywami i pyszną surówką z kapusty pekińskiej, marchwi i jabłka. Polecamy nasze danie na niedzielny obiad. 


Składniki na 4 porcje:
udka z kurczaka 4szt
mąka 50g
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
olej do smażenia

Sos:
pieczarki 300g
cebula 1szt
śmietana 150g
mąka 50g
przyprawy: sól, pieprz
natka pietruszki
olej do smażenia
wywar 0,5l

Sposób wykonania:
Mięso umyć. Udka oprószyć przyprawami i mąką. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju,  przełożyć do dusznicy. Podlać wywarem i dusić do miękkości około 30 minut.
Pieczarki umyć i obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki. Na patelni zrumienić cebulę, wyjąć do miski. Na tłuszczu z cebuli podsmażyć pieczarki. Zrumienione pieczarki połączyć z cebulą, podlać wywarem i gotować pod przykryciem około 10 minut. Z mąki i śmietany sporządzić zawiesinę, zagęścić sos. Doprawić, dodać natkę pietruszki. Do sosu przełożyć mięso, dusić około 5 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz