Dzisiaj zrobiliśmy na zajęciach pyszne pierogi z mięsem. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy gotowane mięso drobiowe. Pierożki były bardzo smaczne. Polecamy wypróbować nasz przepis.
Normatyw surowcowy na 5 porcji
Ciasto:
mąka 400g
jaja 1szt
woda 150-200ml
Nadzienie:
gotowane mięso z kurczaka 600g (polecamy ugotować kurczaka z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera)
bułka czerstwa 1/2szt
cebula 1szt
sól, pieprz
masło lub olej do podsmażenia cebuli
Okrasa:
cebula 1szt
masło 2-3 łyżki
Sposób wykonania:
Bułkę namoczyć w wywarze, w którym gotowaliśmy mięso. Mięso i bułkę zemleć wraz z podsmażoną cebulką. Farsz wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić gładkie ciasto na pierogi. Ciasto cienko wałkować, wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Na każdą porcję ciasta nakładać nadzienie. Formować pierogi.
Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką lub skwarkami.
Normatyw surowcowy na 5 porcji
Ciasto:
mąka 400g
jaja 1szt
woda 150-200ml
Nadzienie:
gotowane mięso z kurczaka 600g (polecamy ugotować kurczaka z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera)
bułka czerstwa 1/2szt
cebula 1szt
sól, pieprz
masło lub olej do podsmażenia cebuli
Okrasa:
cebula 1szt
masło 2-3 łyżki
Sposób wykonania:
Bułkę namoczyć w wywarze, w którym gotowaliśmy mięso. Mięso i bułkę zemleć wraz z podsmażoną cebulką. Farsz wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić gładkie ciasto na pierogi. Ciasto cienko wałkować, wykrawać szklanką okrągłe placuszki. Na każdą porcję ciasta nakładać nadzienie. Formować pierogi.
Pierogi gotować w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką lub skwarkami.