Naleśniki z dynią i sosem miodowo- pomarańczowym

Dynia to niedoceniane warzywo. Ciągle uczymy się wykorzystywać ją do wielu potraw.  Robiliśmy już zupę krem z dyni, teraz pora na coś słodkiego. Proponujemy naleśniki z musem dyniowym polane pysznym, słodkim sosem miodowo- pomarańczowym. 


Składniki na  porcji:
mąka 1,5 szkl
woda 1szkl
mleko 1 szkl
jaja 1szt
szczypta soli
masło 2 łyżki

Nadzienie:
obrana i pokrojona w kostkę dynia 1kg
cukier 1/2 szkl
cynamon 2 płaskie łyżeczki
kwasek cytrynowy do smaku
woda 1/3 szkl

Sos miodowo- pomarańczowy:
miód 3-4 łyżki
sok i skórka z 2 pomarańczy
cynamon 1 łyżeczka
masło 2łyżki
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny


Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski, dodać mleko, jajo i stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, dodawać stopniowo wodę. Odstawić na 20 minut do lodówki. Smażyć cienkie naleśniki bez dodatku tłuszczu.
Dynię wrzucić do garnka, podlać wodą i gotować do miękkości, zblendować. Do musu dodać cukier, cynamon i kwasek cytrynowy. Smażyć około 10 minut. Wystudzić.
W garnuszku umieścić wszystkie składniki na sos, zagotować. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut by sos troszkę odparował.
Naleśniki smarować musem dyniowym i zwijać w rulon.


Podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu lub zapiec w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Podawać z dodatkiem sosu.