Zupa dyniowa z pulpecikami

Za oknem szaro a my mamy słońce na talerzu. Ugotowaliśmy dzisiaj pyszną, rozgrzewającą zupę dyniową. Podaliśmy ją z pulpecikami z mięsnej masy mielonej. Polecamy.


Składniki na zupę (6 porcji):
dynia świeża 1kg
ziemniaki 4szt
cebula 1szt
olej 2 łyżki
przyprawy: curry, sól, pieprz

Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i dynię i smażyć kilka minut. Dodać wodę lub bulion, przykryć pokrywą i gotować około 10 minut. Zupę zmiksować za pomocą blendera, doprawić solą, pieprzem i curry.

Składniki na pulpeciki:
mięso mielone z szynki 250g
jajo 1szt
bułka czerstwa 1/2 szt
sól, pieprz
mąka do obtoczenia pulpecików

Sposób wykonania:
Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. W misce wymieszać mięso z jajkiem i bułką, dodać przyprawy i dokładnie wyrobić na gładką masę. Formować niewielkie pulpeciki i obtaczać je w mące.



 Pulpeciki gotować we wrzącej osolonej wodzie około 10-15 minut. Podawać z zupą.