Zrazy zawijane z ogórkiem i cebulą

Proponujemy pyszny obiadek. Zrazy zawijane z ogórkiem i cebulą, podane z kluskami śląskimi i pyszną surówką z czerwonej kapusty. Polecamy


Składniki na 4 porcje:
karkówka 800g
mąka pszenna 50g
cebula 150g
ogórek kiszony 100g
musztarda 20g
tłuszcz do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób wykonania:
Mięso umyć i oczyścić, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w słupki. Ogórki pokroić w paski.  Mięso lekko rozbić ma grubość około 1cm, posmarować musztardą, posolić, nałożyć ogórek z cebulą i ciasno zwinąć zrazy. Zrazy obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka i podlać wodą. Dusić do miękkości około 30 minut. Doprawić. Powstały sos można zagęścić zawiesiną z mąki i śmietany.
Zrazy podawać z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.