Pierogi z wątróbką

Przejadła nam się już tradycyjna wątróbka z cebulką. Postanowiliśmy zrobić coś innego. I tak oto powstały pyszne pierogi z wątróbką. Zjedliśmy je ze smakiem mimo iż kilkoro z nas nie lubi wątróbki wcale. Polecamy


Ciasto na pierogi:
mąka 1/2 kg
jaja 1szt
woda 1szklanka
olej 1 łyżka

Nadzienie:
wątróbka wieprzowa 300g
cebula 1szt
ryż 100g
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży
natka pietruszki

Sposób wykonania:
Przygotować ciasto na pierogi.
Wątróbkę umyć, pokroić i podsmażyć na oleju. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Ryż ugotować. Połączyć wszystkie składniki, zemleć, doprawić, dodać posiekaną natkę pietruszki.


Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, formować pierogi.





Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. podawać ze skwarkami, cebulką lub polane masłem.