Dzisiaj przygotowaliśmy klopsiki w sosie pomidorowym. Naszym zdaniem były bardzo dobre. Podaliśmy je z kaszą wiejską i ogórkiem kiszonym. Polecamy
Składniki na 5 porcji:
mięso mielone wieprzowo- wołowe 500g
bułka czerstwa 1szt
jajo 1szt
mąka pszenna 70g
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
masło 50g
mąka 50g
przecier pomidorowy 150g
wywar warzywny 750ml
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
Sposób wykonania:
Mięso wymieszać z namoczoną w wodzie bułką, dodać jajko, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Formować niewielkie klopsiki i obtaczać je w mące.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć klopsiki z każdej strony.
Klopsiki przełożyć do dusznicy, podlać wywarem i dusić około 15 minut pod przykryciem.
W rondelku sporządzić zasmażkę I stopnia. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, w którym dusiły się klopsiki. Dodać przecier pomidorowy, zagotować i doprawić do smaku.
Klopsiki podawać z kaszą wiejską ugotowaną na sypko i ogórkiem kiszonym.
Składniki na 5 porcji:
mięso mielone wieprzowo- wołowe 500g
bułka czerstwa 1szt
jajo 1szt
mąka pszenna 70g
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Sos:
masło 50g
mąka 50g
przecier pomidorowy 150g
wywar warzywny 750ml
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie
Sposób wykonania:
Mięso wymieszać z namoczoną w wodzie bułką, dodać jajko, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Formować niewielkie klopsiki i obtaczać je w mące.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć klopsiki z każdej strony.
Klopsiki przełożyć do dusznicy, podlać wywarem i dusić około 15 minut pod przykryciem.
W rondelku sporządzić zasmażkę I stopnia. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, w którym dusiły się klopsiki. Dodać przecier pomidorowy, zagotować i doprawić do smaku.
Klopsiki podawać z kaszą wiejską ugotowaną na sypko i ogórkiem kiszonym.