Jaskółcze gniazda

Znudziły się nam zwykłe kotlety mielone więc postanowiliśmy znaleźć na nie jakiś inny sposób. Zrobiliśmy jaskółcze gniazdka. Takie danie nie dość, że pysznie smakuje to jeszcze bardzo ciekawie wygląda. Polecamy


Składniki:
mięso mielone wieprzowo- wołowe 750g
jaja 7szt
cebula 1szt
czerstwa bułka 1szt
bułka tarta 100g
margaryna 2 łyżki
olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz

Sposób wykonania:
6 jaj ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na margarynie. W misce wymieszać mięso z cebulą, bułką, jajkiem i przyprawami. Wyrobić gładką, jednolitą masę. Masę podzielić na 6 równych porcji. Uformować okrągłe kotleciki umieszczając całe jajko w środku.


Każdy kotlecik obtoczyć w bułce tartej.



Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć kotleciki z każdej strony.
Podawać z ziemniakami puree i brokułami lub surówką.