Gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną

Dzisiaj na obiad mamy gulasz wieprzowy z kaszą gryczaną. Jako dodatek witaminowy proponujemy surówkę z kiszonej kapusty. Polecamy


Składniki na 4 porcje:
wieprzowina 600g
mąka pszenna 50g
cebula 50g
olej 70g
woda 250ml
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, papryka, liść laurowy

Sposób wykonania:
Przeprowadzić obróbkę wstępną mięsa. Mięso pokroić w kostkę, posolić i oprószyć mąką. Obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i dusić do miękkości. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać do gulaszu. Gulasz doprawić do smaku. Podawać z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty.