Babeczki marmurkowe z kremem waniliowo- kawowym

Na deser proponujemy dwukolorowe babeczki marmurkowe. Przygotowanie ich jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Można je podawać z dowolną polewą, kremem lub oprószone cukrem pudrem. Polecamy.



Składniki na 12 babeczek:
mąka pszenna 250g
cukier 80g
cukier waniliowy 1szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 200ml
olej 80ml
jaja 2szt

Dodatkowo:
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao

Krem waniliowo- kawowy:
masło 200g
mleko 300ml
cukier waniliowy 1szt
budyń waniliowy1szt
cukier puder 4 łyżki
mocny napar z kawy do smaku

Sposób wykonania:
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy) a w drugiej misce wymieszać wszystkie składniki mokre (mleko, olej, jajka). Wymieszać zawartość obu misek i podzielić ciasto na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao i mleko.


Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Formować babeczki wylewając po łyżce ciasta ciemnego i jasnego naprzemiennie.



Babeczki piec 15- 20 minut w temperaturze 180stopni.

Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce zimnego budyniu stale ucierając, dodać kawę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, udekorować babeczki.